Política
Part del govern espanyol al Senat
Foto: Part del govern espanyol al Senat | @sanchezcastejon | X
Govern espanyol

La llei d'amnistia està en perill si Pedro Sánchez dimiteix?

Temps de lectura: 3 minuts
Part del govern espanyol al Senat
Foto: Part del govern espanyol al Senat | @sanchezcastejon | X

Dilluns Pedro Sánchez pot dimitir com a president del govern espanyol. L'anunci va agafar per sorpresa a tothom i ha deixat en l'aire moltes qüestions com, per exemple, el futur de la llei d'amnistia. 

Està en perill la llei d'amnistia?

Enmig de tota aquesta tensió política i amb l'amenaça que Pedro Sánchez pugui llançar la tovallola, la llei d'amnistia encara no està del tot aprovada, és a dir, encara no està publicada al Butlletí Oficial de l'Estat.

  • Ara mateix, la llei d'amnistia es troba paralitzada al Senat, on el PP està dilatant la seva tramitació per a retardar-ne l’aprovació tant com pugui. Després d'això, però, la llei ha de tornar al Congrés i, com a tard, ha de sortir del Senat el 14 de maig.
  • Quan es convoquen eleccions espanyoles, el congrés i el senat es dissolen i, automàticament, cauen totes les iniciatives legislatives que s’hi tramiten. És a dir, l'amnistia podria perillar si es convoquessin eleccions abans que la llei entrés en vigor. 
  • La qüestió clau és que ara mateix no es poden convocar eleccions i caldria esperar, almenys, fins al 29 de maig, ja que la constitució espanyola descriu que les corts no es poden dissoldre fins un any després de la darrera dissolució. 

Què esperar? Ara mateix, el PP està retenint l'amnistia al Senat tant com la llei ho permeti: dos mesos a partir de la recepció del text, un termini que s’acaba el 14 de maig en el darrer ple programat. 

  • La llei, en aquell moment, retornarà al congrés, que podrà aixecar el vet i la llei d’amnistia podria ser aprovada pocs dies abans del dia en què es podran convocar eleccions anticipades.

I si Sánchez deixa el càrrec a una altra persona?

Si Pedro Sánchez entén que no "val la pena" seguir, com explica a la carta a la ciutadania, el president podria dimitir per donar pas que una altra persona se sotmeti a una sessió d'investidura.

  • Aquesta candidatura no seria decisió seva, sinó del cap de l'Estat, que hauria d'obrir una nova ronda de consultes a Zarzuela i proposar qui veiés amb més suports, mentre que la resta del Govern seguiria en funcions. 
  • Un govern en funcions no podria aprovar projectes de llei nous ni presentar propostes legislatives noves, però es continuarien tramitant les que ja s’haguessin començat a tramitar, com la llei d’amnistia.

I si hi ha una qüestió de confiança? 

Si, per contra, el dilluns Pedro Sánchez no dimiteix i decideix sotmetre's a una qüestió de confiança i perd, es portaria a terme el mateix procés: s'hauria de trobar un nou candidat a la presidència i celebrar ple d’investidura.

  • Si és investit, la legislatura podria continuar amb un altre president del govern; i si no té prou vots, es convocarien eleccions dos mesos després, amb l’amnistia ja aprovada i en vigor.

Què diuen? Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha descartat que la norma estigui en perill: "Les mesures legislatives les resol el poder legislatiu, no el poder executiu. Per tant, no veig quin seria el problema. S'ha d'aprovar, o reprovar, les properes setmanes al Senat; ha de passar al Congrés i allà s'haurà de votar, és una cosa lògica", ha declarat davant dels mitjans.